2 Mei 2011

TIPS MENHADAPI TEMUDUGA

ASSALAMUALAIKUM

kli ni nk cite psal interview plak..ad sdkt tips utk spe2 yg nk menghadiri tmuduga(termasuk aq)
hehe


  1. ELLAKKAN resume yang terlalu panjang.
  2. CALON perlu menepati masa,etika pemakaian,penampilan dan kekemasan ketika temuduga.
  3. BERHATI-HATI mengeluarkan perkataan dan menjawab soalan yang diutarakan.
  4. BERFIKIR sebaik mungkin sebelum membalas percakapan penemuduga.
  5. KETIKA berhadapan dengan sikap penemuduga yang kasar, tarik nafas dan bersikap tenang serta berfikir secara positif.
  6. FIKIRKAN bahawa sikap penemuduga tidak mewakili keseluruhan syarikat terbabit.
  7. CALON perlu berfikiran terbuka dan tidak memberi perhatian pada sikap negatif penemuduga sebaliknya menjawab soalan dengan baik dan tonjolkan kebolehan diri.
  8. KEKALKAN sikap sopan santun sepanjang sesi temuduga biarpun diasak dengan komen yang kasar.
  9. BUATLAH persediaan untuk berhadapan dengan pelbagai jenis sikap penemuduga terutama cerewet.
  10. LATIH diri untuk membina keyakinan diri dan sentiasa bersedia untuk menghadapi sebarang situasi negatif.
spe yang nk pgi temuduga tu semoga berjaya k..semoga tips ini membantu..
WASSALAM

8 ulasan:

.m y z. berkata...

wah good info. tak penah pegi temuduga. sobsobb.

muhamad amer berkata...

hehe..ni pun bru first time pgi..heheh

Syahirah Suhaili berkata...

amer nak temuduga ke? hehe..body posture pon nak jaga..jgn berpeluk tubuh ok..nanti nampak tak bersikap terbuka plak..ekeke..neway..gudluck amer! chaiyok2! :D

= d = berkata...

u nak g interview gak ke??
hope dapat job..
:)

muhamad amer berkata...

syahirah-ok2 tq..heheh jasamu dikenang...

muhamad amer berkata...

=d= aa..jumaat aritu..tq..hhehe

nur dhiya' aida berkata...

nice info :)

Jumir berkata...

Confident level perlu tinggi walaupun....jawapan kite tu kadang2salah.